• Kiszona Kapusta

Symbol: F25

Kiszona Kapusta

7.90
szt. Do przechowalni
Ilość w opakowaniu 1 szt.
Wysyłka w ciągu zgodnie i informacjami o dostawach
Cena przesyłki Brak
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.8 kg

Zamówienie telefoniczne: 883978448

Zostaw telefon

Pełna probiotyków i witamin kapusta kiszona z sercem. Jest idealnym, szybkim, gotowym dodatkiem do każdego dania oraz dzielnym składnikiem Twoich kulinarnych podbojów.

 

SUPERMOCE

  • wzmacnia odporność
  • oczyszcza organizm z toksyn i wolnych rodników
  • poprawia florę bakteryjną jelit
  • działa antynowotworowo
  • jest źródłem witaminy C, U i witamin z grupy B
  • zawiera dużo błonnika pokarmowego i kwasu foliowego

 

CZYM URZEKA?

Kapusta kiszona IDARED, 30 lat temu była przyrządzana według tej samej receptury przez mojego dziadka Czesia (serio). Biała kapusta jest kiszona krótko tylko z marchewką i najlepszą solą kłodawską niejodowaną w kontrolowanej temperaturze na bieżąco przez cały rok, dzięki czemu jest zawsze świeża. Najpierw delikatnie ukiszona, "małosolna", a z czasem nabiera kwaśności. Jeśli nie chcesz czekać zostaw ją na jedną/dwie doby w pokojowej temperaturze, a szybko ukisi się mocniej. Nigdy jej nie płucz.

Jest bez konserwantów, bez octu (jest więc kiszona, a nie kwaszona), bez cukru i innych niepotrzebnych dodatków. Gdy kiszona kapusta puści sok jest przelewany do butelek, dalej bez żadnych dodatków, a następnie trafia prosto do Ciebie. Sok jest niepasteryzowany, co jest bardzo ważne, bo fermentacja nie zostaje przerwana i wszystkie witaminy, mikroelementy oraz szczepy bakterii probiotycznych zostają zachowane, żeby wesprzeć Twój organizm.

 

JAK JEŚĆ?

Ze smakiem :D. Idealnie pasuje surowa, jako dodatek do posiłków, np. do ryby. Bigos, krokiety, pierogi czy kapuśniak z nią to nie te same dania.

 

SKŁAD

Kapusta, marchew, sól kłodawska.

 

SIŁA DOBREJ JAKOŚCI SKŁADNIKÓW

  • kapusta to dość niedoceniane warzywo, którego dietetyczne i lecznicze właściwości znali już starożytni rzymianie. Jest kompleksowym źródłem witamin - zawiera wielkie ilości witaminy C, witamin z grupy B i U. Znajdziemy w niej dużo błonnika, potasu, wapnia, żalaza i kwasu foliowego. Działa antynowotworowo (rak piersi, okrężnicy, płóc), dzięki takim związkom jak indolo-3-karbinol, izotiocyjaninę oraz sulforan. Oczyszcza z toksyn i wzmacnia układ odpornościowy.
  • marchew
  • sól kłodawska jest wydobywana oczywiście w Kłodawie (gdzie w roku 1949 powstała umożliwiająca wydobycie na szeroką skalę kopalnia) jest z jednej strony minerałem o wysokiej czystości, a z drugiej niezwykle bogatym w popularne pierwiastki życia, jak prof. Julian Aleksandrowicz określił zestaw niezbędnych do prawidłowego i zdrowego funkcjonowania organizmu człowieka mikroelementów. Dzięki ich wysokiej zawartości, nie wymaga ona - w przeciwieństwie do wielu innych dostępnych na rynku - dodatkowego wzbogacania. 

    Tak, dokładnie - te dopiski "wzbogacana sól kamienna" które znajdujecie na opakowaniach niektórych producentów to żadna  zaleta, a tylko próba usunięcia wady! Naturalnie występujące biopierwiastki wchodzące w skład naturalnej soli kamiennej tworzą jednak kompleksy łatwo przyswajalne przez organizm, jakich nie uświadczycie w soli rektyfikowanej czy wzbogacanej. To właśnie one wspomagają nasze czynności metaboliczne i regulują przemianę materii, zarazem odgrywając zasadniczą rolę w aktywizacji niezbędnych dla zdrowia i życia procesów enzymatycznych.

    Skład mikroelementów w soli kamiennej pochodzącej z Kłodawy mocno zbliżony jest do ich zawartości w płynach ustrojowych organizmu ludzkiego i zawiera w sobie magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas, selen, jod i inne pierwiastki niezbędne dla codziennego funkcjonowania organizmu. 

 

MOC KISZENIA

Jeśli trafiłeś/aś tutaj, to znaczy, że właściwości kiszonek, raczej nie trzeba Ci przedstawiać, ale na wszelki wypadek przypomnimy.
W dzisiejszych czasach wiele produktów dostępnych w marketach jest wysokoprzetworzonych, poddanych obróbce termicznej przez co niestety większość witamin i dobrych właściwości warzyw czy owoców zostaje utracona. Żeby tego uniknąć i skorzystać z bogactwa witamin w nich zawartego możemy jeść je na surowo, jednak nie wszystkie nam w tej formie smakują (burak, kalafior). Za to po ukiszeniu ich smak się zmienia i są dużo smaczniejsze (czasami zaskakująco - cebula, oliwki), a co więcej ich okres przydatności do spożycia znacząco wzrasta. Masz nadmiar warzyw i wiesz, że wszystkich nie zjesz? Ukiś!
Co najważniejsze - podczas kiszenia odbywa się wspaniały proces fermentacji, który zamienia cukier zawarty w warzywach i owocach na kwas mlekowy - to on jest tutaj bohaterem i sprawcą całego zamieszania. Dzięki temu zawartość cukru, a zarazem indeks glikemiczny warzyw spada i wzrasta zawartość błonnika, o który trudno w codziennym pożywieniu. Również dzięki temu procesowi pojawia się w kiszonkach ogrom bakterii probiotycznych, które odbudowują florę bakteryjną jelit, a to właśnie one są fundamentem naszego układu odpornościowego i w nich zaczynają się choroby. Warto o nie dbać!

 

To nie są zwykłe kiszonki. To Kiszone Specjały.

Zamów, wypij, poczuj się zdrowo.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie